De zandloper of uurglas is een instrument voor tijdmeting, maar het is ook het symbool van vergankelijkheid.

Vermoedelijk is de zandloper een uitvinding van de eerste eeuw na Christus. In de Middeleeuwen raakte een groot aantal uitvindingen over een groter gebied verspreid door de opening van de handelsroute tussen Europa, Arabië en China. De Chinezen waren in technisch opzicht hun tijd ver vooruit en daarom spreken sommige bronnen, dat de zandloper een Chinese uitvinding is. Andere bronnen vermelden: Afkomstig uit Perzië of Arabisch.

Op zeilschepen werd de zandloper of uurglas gebruikt voor het meten van de tijd, dat b.v. iemand wacht moest lopen. Men moest dan b.v. 4 uren wachtlopen, hetgéén ook wel genoemd werd: Hij moet 4 glazen wachtlopen. Kleinere zandlopers werden o.a. gebruikt voor het meten van de snelheid van een zeilschip. Een houten driehoekig instrument, bevestigd aan een touw met knopen, werd door een matroos overboord gegooid, terwijl een andere matroos met een zandloper, die halve minuten aangaf, het aantal knopen telde dat die tijd over de railing verdween. LOGGEN!!

Dan werd e.e.a. omgerekend in snelheidsknopen. Men poogde met de zandloper ook de duur van een zeereis te bepalen (ook Columbus deed dit). Tijdens lange reizen waren fouten echter onvermijdelijk, zelfs al hield een punctueel man zich alleen bezig met het omkeren van de zandloper.

De zandloper is ook het symbool van vergankelijkheid: Vadertje Tijd met zeis en zandloper. De zandloper komt voor op grafzerken, bidprentjes, gedenkpenningen, enz.

Heden wordt de zandloper soms gebruikt voor een spelletje of voor het koken van een ei, en in de sauna. Ook als souvenir komt men nu nog wel zandlopers tegen. Ook in de reclame wordt de zandloper regelmatig in beeld gebracht.

Mijn verzameling zandlopers:

Op 1 januari 2014 bestond het aantal zandlopers in mijn verzameling uit -- 5700 -- stuks. Grote, kleine in allerlei verschillende maten en verschillende tijdsaanduidingen. Ik ben in het bezit van 2 zandlopers, welke beide exact 24 uur lopen. Ik heb ook een zandloper, welke slechts 11 mm hoog is en die slechts 7 seconden loopt.

Naast zandlopers verzamel ik ook allerlei afbeeldingen van zandlopers. Zo heb ik postzegels, bidprentjes, telefoonkaarten, posters, advertenties, reclame, enz, enz.